Trouble booting PopOS 21.10

unprepar3D

Member
Joined
Jan 24, 2022
Messages
36
Reaction score
5
Credits
342
Hi,
I have trouble booting up my PopOS installation (yes I have a backup ;)). Worked fine this morning but after coming home I booted up my PC, entered my cryptsetup passphrase and shortly after that I saw the login-manager but after entering the pw I got stuck with a black screen. I was not able to enter a tty or do anything than hardware reset. Since then, my System doesnt get to the cryptsetup screen. After selecting Pop in grub I get stuck with a black screen. If I select recovery mode and after that "normal boot" it boots up "normal" but without the amdgpu driver but "llvmpipe (LLVM 12.0.1, 128 bits)" (taken from the "about" page of the system settings.
After removing quiet nosplash from the grub options I can see the system stopping with the following message:

IMG_0950.JPG

fb:0 switching to amdgpu from VESA VGA

Any ideas how to approach this? Never really had big problems with ATI cards till now :/

Code:
inxi -F
System:
  Host: pop-os Kernel: 5.16.11-76051611-generic x86_64 bits: 64 
  Desktop: GNOME 40.5 Distro: Pop!_OS 21.10 
Machine:
  Type: Desktop System: MSI product: MS-7522 v: 3.0 
  serial: <superuser required> 
  Mobo: MSI model: MSI X58 Pro-E (MS-7522) v: 3.0 
  serial: <superuser required> BIOS: American Megatrends v: 8.15 
  date: 03/19/2011 
CPU:
  Info: Quad Core model: Intel Core i7 920 bits: 64 type: MT MCP cache: 
  L2: 8 MiB 
  Speed: 1999 MHz min/max: 1600/2667 MHz Core speeds (MHz): 1: 1999 2: 1999 
  3: 1999 4: 1999 5: 1999 6: 1999 7: 1999 8: 1999 
Graphics:
  Device-1: AMD Ellesmere [Radeon RX 470/480/570/570X/580/580X/590] 
  driver: N/A 
  Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: loaded: ati,vesa 
  unloaded: fbdev,modesetting,radeon resolution: 1920x1200 
  OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 12.0.1 128 bits) v: 4.5 Mesa 21.2.2 
Audio:
  Device-1: Intel 82801JI HD Audio driver: snd_hda_intel 
  Device-2: AMD Ellesmere HDMI Audio [Radeon RX 470/480 / 570/580/590] 
  driver: snd_hda_intel 
  Sound Server-1: ALSA v: k5.16.11-76051611-generic running: yes 
  Sound Server-2: PulseAudio v: 15.0 running: yes 
  Sound Server-3: PipeWire v: 0.3.32 running: yes 
Network:
  Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet 
  driver: r8169 
  IF: enp6s0 state: up speed: 1000 Mbps duplex: full mac: 40:61:86:2b:8e:29 
  IF-ID-1: enxf2989d49b90c state: up speed: N/A duplex: N/A 
  mac: f2:98:9d:49:b9:0c 
Drives:
  Local Storage: total: 1.6 TiB used: 254.2 GiB (15.5%) 
  ID-1: /dev/sda vendor: Samsung model: SSD 850 EVO 500GB size: 465.76 GiB 
  ID-2: /dev/sdb vendor: Intenso model: N/A size: 238.47 GiB 
  ID-3: /dev/sdc vendor: Western Digital model: WD10EALS-00Z8A0 
  size: 931.51 GiB 
  ID-4: /dev/sdd type: USB vendor: Kingston model: DataTraveler 2.0 
  size: 7.27 GiB 
Partition:
  ID-1: / size: 452.94 GiB used: 253.94 GiB (56.1%) fs: ext4 dev: /dev/dm-1 
  ID-2: /boot size: 465.7 MiB used: 266.2 MiB (57.2%) fs: ext4 
  dev: /dev/sda1 
Swap:
  ID-1: swap-1 type: partition size: 4 GiB used: 0 KiB (0.0%) dev: /dev/dm-2 
Sensors:
  System Temperatures: cpu: 48.0 C mobo: N/A 
  Fan Speeds (RPM): N/A 
Info:
  Processes: 318 Uptime: 6m Memory: 11.68 GiB used: 2.17 GiB (18.6%) 
  Shell: Bash inxi: 3.3.06

I found this: https://www.reddit.com/r/pop_os/comments/p4dp54 but I am a bit hesitant about compiling from git and copying around system files from unknown tutorials ;)
 
Last edited:


Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,676
Reaction score
1,770
Credits
20,021
OP
U

unprepar3D

Member
Joined
Jan 24, 2022
Messages
36
Reaction score
5
Credits
342
The inxi output was from the "recovery->boot normal", it states at the beginning gpu drivers are not loaded.
I'm now able to boot the 5.15.23 Kernel (pretty sure this didnt work either at the time I opened the thread) so its ok for now and I hope the installation heals itself without action in the near future :D
Pop OS really isn't a stable experience for me^^
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,676
Reaction score
1,770
Credits
20,021
so its ok for now and I hope the installation heals itself
Pop OS really isn't a stable experience for me^^
So many people think it's just another distribution of Linux, when it's not, it may be based on Ubuntu, but it has been blended specifically for system 76's own equipment, so yes for many people it will work, but just as many people have problems with it
 
OP
U

unprepar3D

Member
Joined
Jan 24, 2022
Messages
36
Reaction score
5
Credits
342
...installation heals itself without action in the near future :D...
I obviously have no clue why but I just missed the Grub menu (wanted to start Windows) and accidentally booted the 5.16 kernel. Except some graphics glictches while booting it booted up normally and I'm writing on it right now. Did not do any system updates (just chromium) or anything... Sometimes its like witchcraft :)
 
OP
U

unprepar3D

Member
Joined
Jan 24, 2022
Messages
36
Reaction score
5
Credits
342
So many people think it's just another distribution of Linux, when it's not, it may be based on Ubuntu, but it has been blended specifically for system 76's own equipment, so yes for many people it will work, but just as many people have problems with it
The fact that it is developed for specific hardware threw me of for a longer time. Then I tested it and really like the cosmic desktop, flatpak instead of snap and more recent software. All those things are achievable on any distro, but the package Pop is giving out of the box is very nice.
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Linux.org Hosting Donations
Consider making a donation


Top