Wifi, ethernet connected, but no internet.

ounest

New Member
Joined
Sep 21, 2021
Messages
4
Reaction score
1
Credits
32
Hey! I have a problem with my Ubuntu system. Wifi and ethernet is connected, when I type iwconfig command it displays but the internetdoes not work. Everything worked before. Iknow it's the system's fault, because on theother system (Windows) (dualboot) everythingworks without a problem. This is the secondtimethis has happened, the previous timereinstalling the system helped, but I don't wantto do that again. I searchedthe internet to find asolution, but nothing worked. Please help.
 


deodhar

New Member
Joined
Sep 19, 2021
Messages
13
Reaction score
2
Credits
96
@ounest
what does "ifconfig" show?
It should tell which wired & wireless connections are UP/DOWN/RUNNING, etc.
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,675
Reaction score
1,770
Credits
20,015
have you done any updates recently ?
in terminal run inxi -fnxz copy and past the whole network section
 
OP
O

ounest

New Member
Joined
Sep 21, 2021
Messages
4
Reaction score
1
Credits
32
Something tempted me to turn on the VPN. From that point on internet started working normally. Why is this happening?
 

Sunil1991

New Member
Joined
Jul 27, 2021
Messages
13
Reaction score
6
Credits
84
Something tempted me to turn on the VPN. From that point on internet started working normally. Why is this happening?
It will happen, if you have connected to VPN and network and your PC turn off due to power failure..


Issue is related to DNS server so internet will stop working untill you connect to VPN network again (this may overwrite the DNS server)

I also faced internet problem when my PC turn off due to power failure when connected to my office VPN network

Just connecting to VPN again will resolve internet problem
 

Sunil1991

New Member
Joined
Jul 27, 2021
Messages
13
Reaction score
6
Credits
84

This can be used for Internet not working issue
 

Brickwizard

Well-Known Member
Joined
Apr 28, 2021
Messages
2,675
Reaction score
1,770
Credits
20,015
you may not have the correct drivers loaded.. thats why i asked you to run inxi
 

Linuxembourg

Active Member
Joined
Apr 6, 2021
Messages
207
Reaction score
163
Credits
1,708
Hey, I have the same problem again. I turned off my pc when i was connected to ProtonVPN. Now Im connected to the ethernet but I can’t load any website. I tried some commands that I found on the internet but it still not working. Any solusions?

I suppose connecting to protonVPN might be a solution, given it worked for you the last time.

What happens if you load 142.251.36.46 in your browser. It should be google.com

Or if you don't trust me, what happens if you type nslookup google.com in terminal?
 
OP
O

ounest

New Member
Joined
Sep 21, 2021
Messages
4
Reaction score
1
Credits
32
I have tried command's that I found again, and I fixed it! :D
For anyone with the same issue, try to restart the Network Manager:
$ sudo nmcli networking off
$ sudo nmcli networking on
 

Kraechtshammer

New Member
Joined
Mar 30, 2022
Messages
1
Reaction score
0
Credits
6
I have tried command's that I found again, and I fixed it! :D
For anyone with the same issue, try to restart the Network Manager:
$ sudo nmcli networking off
$ sudo nmcli networking on
Thanks so much for posting your solution, I spent almost a whole workday trying to fix my VM and this finally fixed it!
 
$100 Digital Ocean Credit
Get a free VM to test out Linux!

Linux.org Hosting Donations
Consider making a donation

Members online


Top